De Nederlandse Gemalenstichting

Huygendijk / Heerhugowaard

Huygendijk / Heerhugowaard Heerhugowaard


Adres
Huygendijk 19
1703 RG Heerhugowaard

Eigenaar
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Stichtingsjaar
1993

Status
In bedrijf

Functie
Poldergemaal
Bemalinggebied
Polder Heerhugowaard

lozend op
Ringvaart van de Heerhugowaard

Totaal capaciteit
450 m³/minuut
Ontwerper
Tauw, architect J.P. Boelema

Monumentenstatus
Geen

 

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE


Motor
Elektro
Pomp
Schroefpomp beton pomphuis
 

HUIDIGE INSTALLATIE


Motor
Elektro
Elektro
Elektro

Pomp
Schroefpomp beton pomphuis
Schroefpomp beton pomphuis
Schroefpomp beton pomphuis

Capaciteit
150 m³/minuut
150 m³/minuut
150 m³/minuut

Opvoerhoogte
4.1 meter
4,1 meter
4,1 meter

 

Stichting en installaties
Het gemaal Huygendijk is in 1994 gesticht door het toenmalige Waterschap Groot Geestmerambacht, ter vervanging van het direct er naast gelegen (oude) hoofdgemaal van de polder Heerhugowaard. De betrouwbaarheid en de capaciteit van dat gemaal waren onvoldoende geworden voor de bemaling van de polder in het licht van de toekomstige verstedelijking van dit gebied. De installatie bestaat uit drie verticale schroefpompen met betonnen pomphuizen, fabrikaat Stork Bosman, type BVOP-105-III, met een capaciteit van 150 m3/min. elk, bij een opvoerhoogte van 4.15 m. De aandrijving vindt plaats, via een V-snaar transmissie, door verticaal opgestelde Schorch elektromotoren, met een vermogen van 200 kW. elk.

Situatie en ensemble
Het gemaal bemaalt de, inmiddels grotendeels verstedelijkte, polder Heerhugowaard en is gelegen aan de Oostertocht. Lozing vindt plaats op de Ringvaart van de Heerhugowaard. Voor de lozing is gebruik gemaakt van de uitwatering van het schuin achter het nieuwe gemaal gelegen oude gemaal. Ter plaatse van de uitmonding in de Ringvaart is een driehoekige stroomverdeler gemaakt welke ervoor zorgt dat de scheepvaart geen last heeft van te sterke dwars-stroming als het gemaal op volle capaciteit werkt. Het oude gemaal Hyugendijk is bij de aansluiting met de uitstroombak dichtgezet en, met behoud van de installaties, in gebruik als museumgemaal. Van het ensemble maakt visueel ook een naastgelegen drinkwaterpompstation en een vrijstaand transformatorgebouwtje deel uit.

Gebouw
In de gewapend betonnen onderbouw bevinden zich de instromingen van de pompen, de zuigkelders, de pompenkelder, de leidingkelder, de lenskelder en de perskelder. Op de perskelder sluit de gewapend betonnen perskoker aan, welke uitmondt in de uitstroombak van het oude gemaal. De bovenbouw bestaat uit twee bouwmassa’s: een hoog - en aan één van de kopzijden dwars hierop geplaatst, laag deel dat aan beide zijden buiten de hoofdbouw uitsteekt. Het hoge bouwdeel heeft een rechthoekige plattegrond en bevat in één bouwlaag de machineruimte. Het lage bouwdeel heeft eveneens een rechthoekige plattegrond en bevat de entree, enige dienstruimten en de transformatorruimte. Aan de instroomzijde eindigt dit bouwdeel in een van aluminium glaspuien voorziene erker welke gedeeltelijk in het hoge bouwdeel doorloopt. Hierin bevindt zich de bedieningsruimte. De draagconstructie van de machine ruimte bestaat uit een staalconstructie. De gevels van de machineruimte bestaan uit in halfsteens verband gemetselde gele baksteen. In de gevels zijn een zestal rondlopende horizontale banden van donkerbruine baksteen verwerkt (zogenoemde speklagen). Het lage bouwdeel is opgetrokken uit dezelfde donkerbruine baksteen. Behalve het erkerraam bevatten de gevels geen ramen. De gevel aan de uitstroomzijde wordt gedomineerd door de drie daarlangs omhoog lopende, felrood geschilderde, druk-expansie kokers van de perskelder. De platte daken van de beide bouwdelen bestaan uit met mastiek afgewerkte betonplaten.

Waardering
Het gemaal Huygendijk is voor de bemalingsgeschiedenis van Nederland van belang als voorbeeld van een poldergemaal met een vroege toepassing van grote elektrisch aangedreven schroefpompen met betonnen pomphuizen. Het ensemble met het oude gemaal vergroot de waardestelling.

 
Kaart:

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats van het gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Status
Monumentenstatus
Huidig opvoerwerktuig
Oorspronkelijk opvoerwerktuig
Huidige aandrijving
 
Oorspronkelijke aandrijving
Stichtingsjaar

Uitgebreid zoeken in de database