De Nederlandse Gemalenstichting

Lovink

Lovink Harderhaven / Biddinghuizen


Adres
Harderdijk 15
8256 RX Harderhaven / Biddinghuizen

Eigenaar
Waterschap Zuiderzeeland
Stichtingsjaar
1956

Status
In bedrijf

Functie
Poldergemaal
Bemalinggebied
Zuidelijk en Oostelijk Flevoland

lozend op
Veluwemeer

Totaal capaciteit
1160 m³/minuut
Ontwerper
Architect P. Verhave mmv P.A. Hofman

Monumentenstatus
Rijk

 

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE


Motor
Elektro
Pomp
Centrifugaalpomp
 

HUIDIGE INSTALLATIE


Motor
Elektro
Elektro

Pomp
Centrifugaal beton slh.
Centrifugaal beton slh.

Capaciteit
580 m³/minuut
580 m³/minuut

Opvoerhoogte
5 meter
5 meter

 

Stichting en historie
Het gemaal Lovink is in 1956 in gebruik genomen en is vernoemd naar dr. H.J. Lovink, voorzitter van de Staatscommissie die de landbouwkundige en de economische aspecten van de inpolderingen heeft behandeld. In de periode 1993 tot 1995 zijn de motoren gereviseerd en is een nieuw schakelsysteem geïnstalleerd.

Situatie
Het gemaal ligt in de Harderdijk. De toevoer van het water verloopt via de Hoge Dwarsvaart. Vóór de instroming bevindt zich een krooshekreinigerinstallatie. Over de instroming van het gemaal loopt de provinciale weg N305. Lozing vindt via perskokers en een uitstroomhoofd plaats op het Veluwemeer. Op enige afstand ten zuiden van het gemaal is in 2002 een sluis ten behoeve van de recreatievaart gebouwd. Aan de polderzijde bij de sluis is, als uiting van landschapskunst, een met een blauw gekleurd asfalt afgewerkt, cirkelvormig eilandje (De Blauwe Dromer) geschapen.

Gebouw
De onderbouw van het gemaal bestaat uit een gewapendbetonconstructie. Hierin bevinden zich de instromingen naar de pompen, de zuigkelders, de pompslakkenhuizen en de pompenkelder. Hierop sluiten de gewapend betonnen perskokers en het uitstroomhoofd aan. De in functionalistische stijl ontworpen bovenbouw bestaat uit een in het zicht gehouden gewapend betonskelet, dat afwisselend is ingevuld met lichtbruin metselwerk en aluminium raampartijen. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen. In de bovenste bouwlaag bevindt zich een grote transformatorruimte. Tegen de zuidelijke kopgevel bevindt zich een over de volle gebouwhoogte reikende ingangspartij annex trappenhuis dat aan de bovenzijde is afgewerkt met een groot, door J.M. Roosenburg (zoon van) ontworpen keramisch reliëf. Het gemaal is beschermd als rijksmonument.

Functie en bedrijfsvoering
Het gemaal bemaalt de Hoge Afdeling van Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. Er is een dieselaangedreven hulpgenerator aanwezig die via een verdeelbatterij voor de transformator hierop overgeschakeld kan worden in geval van stroomuitval. Voor de diverse hulpwerktuigen is een aparte hulptransformator aanwezig. Het gemaal werkt geheel automatisch.

 
Kaart:

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats van het gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Status
Monumentenstatus
Huidig opvoerwerktuig
Oorspronkelijk opvoerwerktuig
Huidige aandrijving
 
Oorspronkelijke aandrijving
Stichtingsjaar

Uitgebreid zoeken in de database