't Hemeltje

Adres
Bergseweg/Vreelandseweg
1394 BN Nederhorst den Berg

Eigenaar
Niet van toepassing
Stichtingsjaar
1925

Status
Gesloopt

Functie

Poldergemaal
Bemalinggebied
Kortenhoefse polder

lozend op

Vecht

Totaal capaciteit
60 m³/minuut
Ontwerper
Onbekend

Monumentenstatus
Geen

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE Motor
Elektro
Pomp
Vert. schroefpomp

HUIDIGE INSTALLATIEMotor
Geen
Pomp
Geen
Capaciteit
60 m³/minuut
Opvoerhoogte
--

Stichting en installatie
Het poldergemaal 't Hemeltje werd in 1925 gesticht op het fundament van een sluisje. Het was uitgerust met een verticaal geplaatste Heemaf SKA elektromotor type V93/16 van 23,5-32 kW, die een Stork verticale gesloten schroefpomp aandreef. De capaciteit van het gemaal was 60 m3 per minuut bij een opvoerhoogte van ongeveer een meter. Het gemaal was geautomatiseerd.

Situatie en ensemble
Het gemaal was veranrwoordelijk voor het peilbeheer van de Kortenhoefse polder en liet via een kort uitwateringskanaal uit op de Vecht. Vóór de stichting van het gemaal werd deze polder bemalen door molens, die opvoerden naar een boezem die, via de sluis waarop later 't Hemeltje is gebouwd, vrij uitliet. Geen van deze molens is echter bewaard gebleven. Het gemaaltje was niet voorzien van een krooshekreinger.

Gebouw
Het gebouw bestond uit één laag met een kap opgetrokken volgens een rechthoekige plattegrond. De hoofdmassa was opgedeeld in twee ruimten: één voor een trafo, de andere bood plaats aan de machine die de pomp in de onderbouw aandreef. De pomp was via een rooster aan de inlaatzijde bereikbaar. De gevels waren opgetrokken in een geel genuanceerde baksteen waarbij de in- en uitlaatzijde in de vorm van topgevels waren uitgevoerd. De beide andere gevels eindigden in een zeer brede houten goot. Het steile zadeldak was belegd met rode verbeterde Hollandse pannen.

Het gemaal is gesloopt in 2013-2014 ten behoeve van de bouw van het nieuwe gemaal Kortenhoef op die plaats.terug

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats v/h gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Monumentenstatus
Status
Huidig
opvoerwerktuig
Oorspronkelijk
opvoerwerktuig
Huidige
aandrijving
Oorspronkelijke
aandrijving
Stichtingsjaar