De Nederlandse Gemalenstichting

Abelstok

Abelstok Mensingeweer


Adres
Mernaweg
Mensingeweer

Eigenaar
Waterschap Noorderzijlvest
Stichtingsjaar
2006

Status
In bedrijf

Functie
Poldergemaal
Bemalinggebied
Tweede schil van de Electra-boezem

lozend op
Hoornse Vaart

Totaal capaciteit
600 m³/minuut
Ontwerper
Tauw / Architect Bureau Noordeloos

Monumentenstatus
Geen

 

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE


Motor
Elektro
Pomp
Vijzel
 

HUIDIGE INSTALLATIE


Motor
Elektro
Elektro

Pomp
Vijzel
Vijzel

Capaciteit
300 m³/minuut
300 m³/minuut

Opvoerhoogte
1 meter
1 meter

 

Stichting en historie
Gemaal Abelstok, gebouwd in opdracht van het Waterschap Noorderzijlvest, is in december 2007 officieel in gebruik genomen. De bouw van het gemaal en de naastgelegen schutsluis heeft twee jaar in beslag genomen. Het gemaal is, evenals de ter plaatse aanwezige brug, de Abelstokstertil, vernoemd naar de locatie Abelstok. De herkomst van de naam Abelstok is onduidelijk. Vermoedelijk is het vernoemd naar een paal (stok) die daar in of bij het water was geplaatst namens de abt van het Oldenklooster en Nijenklooster (ten noorden van Wehe-Den Hoorn).

Situatie
Het gemaal en de schutsluis zijn gelegen in de Hoornse Vaart, tussen Mensingeweer en Wehe-Den Hoorn, aan de noordzijde van de provinciale weg N361 bij de brug Abelstokstertil. De schutsluis ligt onder een flauwe hoek ten opzichte van het gemaal en is daarvan gescheiden door een druppelvormig eiland. Naast het gemaal bevindt zich een vispassage, terwijl bij de sluis een kano- en schaatspassage is aangelegd. De helling van de vijzels heeft als uitgangspunt voor het ontwerp van het gebouw gediend, dat als één, in robuust materiaal uitgevoerd bouwvolume is vormgegeven, waar de met stalen roosters afgedekte vijzelgoten een onlosmakelijk onderdeel van vormen.

Functie en bedrijfsvoering
Het gemaal bemaalt samen met de gemalen Stad & Lande, Schaphalsterzijl en Tilburg de tweede schil van de Electra-boezem. De bedrijfsvoering van het gemaal is geheel geautomatiseerd en kan, zo nodig, ook op afstand plaatsvinden. De bediening van de sluis is zodanig ingericht dat de passanten zelf kunnen doen.

 
Kaart:

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats van het gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Status
Monumentenstatus
Huidig opvoerwerktuig
Oorspronkelijk opvoerwerktuig
Huidige aandrijving
 
Oorspronkelijke aandrijving
Stichtingsjaar

Uitgebreid zoeken in de database