De Nederlandse Gemalenstichting

Polder het Binnenland van Rhoon

Polder het Binnenland van Rhoon Rhoon


Adres
Rijsdijk
Rhoon

Eigenaar
Niet van toepassing
Stichtingsjaar
1882

Status
Gesloopt

Functie
Poldergemaal
Bemalinggebied
Het Binnenland van Rhoon

lozend op
Onbekend

Totaal capaciteit
0 m³/minuut
Ontwerper
Waarschijnlijk J. Paul

Monumentenstatus
Geen

 

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE


Motor
Stoom
Pomp
Centrifugaalpomp
 

HUIDIGE INSTALLATIE


Motor
Geen

Pomp
Geen

Capaciteit
0 m³/minuut

Opvoerhoogte
0 meter

 

Het gemaal van de polder Het Binnenland van Rhoon lag bij het Oude Sluisje aan de Rijsdijk in Rhoon, net ten zuiden van Rotterdam. Het gemaal werd in 1881-182 gesticht als vervanging voor een windwatermolen, verderop in de polder. Het werd uitgerust met een centrifugaalpomp, aangedreven door een stoommachine met een vermogen van 12 pk. In 1908 werd deze stoommachine vervangen door een horizontale tandem-compound stoommachine. In 1941-1942 werd het gemaal geëlektrificeerd. 
Als represaillemaatregel voor de dood van een Duitse soldaat in de nabije omgeving werden op 11 oktober 1944 het gemaal en de machinistenwoning door de Duitsers in brand gestoken. Bovendien werd de machinist van het gemaal, Leendert Spoormaker, samen met 6 andere personen, waaronder zijn oudste zoon, gefusilleerd. Hoewel het gebouw werd verwoest, bleef dankzij snel ingrijpen de bemalingsinstallatie grotendeels gespaard. Omdat het gemaal van de polder Buitenland door de Duitsers eveneens buiten werking was gesteld, hetgeen een gedeeltelijke innundatie van die polder tot gevolg had, kon de machinist van dat gemaal worden aangetrokken voor de bediening van de bemalingsinstallatie. Direkt na de oorlog werd het herstel van het gemaal ter hand genomen. De machinistenwoning werd niet herbouwd; woning en gemaal kwamen onder één dak.
Als gevolg van de realisatie van het zogenaamde Koedoodplan werd het gemaal overbodig. Kort nadat het in oktober 1962 aan de gemeente Rotterdam was verkocht werd het gesloopt.
Foto's en info geleverd door Gemeentearchief Rotterdam en Wim Spoormaker, kleinzoon en neef van de voormalige machinisten.

 
Kaart:

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats van het gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Status
Monumentenstatus
Huidig opvoerwerktuig
Oorspronkelijk opvoerwerktuig
Huidige aandrijving
 
Oorspronkelijke aandrijving
Stichtingsjaar

Uitgebreid zoeken in de database