Het stoomgemaal van het waterschap "De Vrije Polders onder Tholen" werd in 1906 gesticht bij de zeker al uit het begin van de zeventiende eeuw daterende zeesluis, die bekend stond als de Kommesluis van de Vijftienhonderdgemetenpolder. Het gemaal was uitgerust met een stoommachine en een hevelcentrifugaalpomp van de Maatschappij van Werktuigen en Spoorwegmaterieel (later Werkspoor) te Amsterdam. In 1924 werd de stoommachine vervangen door een 80 pk sterke Brons dieselmotor. Door de schaarste aan dieselolie tijdens de Tweede Wereldoorolg werd de dieselmotor in 1942 vervangen door een elektromotor.
Na de Watersnoodramp van 1953 vond een grootschalige herverkaveling plaats, waarbij het waterbeheer ook grondig werd gereorganiseerd. Alle oude gemalen werden daarbij vervangen door nieuwe, moderne gemalen. Het gemaal De Vrije Polders werd in 1957 buiten bedrijf gesteld en vervangen door het nieuwe, naastgelegen gemaal De Eendracht. De installaties werden daarna verwijderd. het gemaalgebouw is thans in gebruik als woonhuis.
De dieselmotor uit 1924 werd na de oorlog verkocht en kwam toen terecht in een veensteekmachine in Vinkeveen, die zich op zijn beurt thans bevindt in het museum De Ronde Venen in Vinkeveen.
Uitgebreid zoeken in de database