De Nederlandse Gemalenstichting

Hoogerbrugge

Hoogerbrugge Schiedam


Adres
Kethelsche Kade 38
Schiedam

Eigenaar
Niet van toepassing
Stichtingsjaar
1878

Status
Gesloopt

Functie
Poldergemaal
Bemalinggebied
Droogmaking Oostabtspolder

lozend op
Schie

Totaal capaciteit
0 m³/minuut
Ontwerper
P.A. Korevaar

Monumentenstatus
Geen

 

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE


Motor
Stoom
Pomp
Zuigerpomp
 

HUIDIGE INSTALLATIE


Motor
Geen

Pomp
Geen

Capaciteit
0 m³/minuut

Opvoerhoogte
--

 

Het gemaal van de Oost Abtspolder werd in 1878 gesticht op de plaats van een oudere windwatermolen aan de Delftse Schie, die vermoedelijk uit de 16e of uiterlijk begin 17e eeuw dateerde. Nadat de polder in het midden van de 19e eeuw tot plas verveend was, werd de Commissie tot Droogmaking Der Plas in den Oostabtspolder opgericht, die overging tot de stichting van een stoomgemaal. Het gemaal werd vernoemd naar P. en J. Hoogerbrugge, resp. lid en adviserende lid van de commissie en beide enige tijd voorzitter van het polderbestuur.
Het ontwerp voor het gemaal werd opgesteld door de Delftse ingenieur P.A. Korevaar. Het gemaal werd uitgerust met een installatie bestaande uit een 42 pk sterke horizontale stoommachine en twee paar dubbel werkende zuigperspompen. De pompen hadden twee verschillende peilniveaus: het gebied van de droogmaking na vervening en de niet-verveende landen: de Bovenpolder.
In 1937 werden de pompen waarschijnlijk vervangen door centrifugaalpompen van de machinefabriek NV Jaffa. De stoominstallatie werd tegelijkertijd vervangen door een elektrische aandrijving en het oude ketelhuis werd verbouwd tot woonhuis. Het gemaal werd omstreeks 1976 gesloopt bij een herinrichting van het gebied.
 

 
Kaart:

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats van het gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Status
Monumentenstatus
Huidig opvoerwerktuig
Oorspronkelijk opvoerwerktuig
Huidige aandrijving
 
Oorspronkelijke aandrijving
Stichtingsjaar

Uitgebreid zoeken in de database