De Nederlandse Gemalenstichting

De Keulevaart

De Keulevaart Haastrecht


Adres
Provincialeweg Oost 113
1851 AD Haastrecht

Eigenaar
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Stichtingsjaar
1990

Status
In bedrijf

Functie
Poldergemaal
Bemalinggebied
De Keulevaart (Lopikerwaard), KWA Midden-Holland

lozend op
Hollandsche IJssel

Totaal capaciteit
320 m³/minuut
Ontwerper
Adviesbureau De Haan Civiel, L. Driece

Monumentenstatus
Geen

 

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE


Motor
Elektro
Pomp
Vert. schroefpomp
 

HUIDIGE INSTALLATIE


Motor
Elektro
Elektro

Pomp
Vert. schroefpomp
Vert. schroefpomp

Capaciteit
160 m³/minuut
160 m³/minuut

Opvoerhoogte
2.8 meter
2,8 meter

 

Stichting en historie
Het gemaal De Keulevaart is gebouwd in 1988 in opdracht van de Landinrichtingscommissie van de ruilverkaveling van de Lopikerwaard. Het ontleent zijn naam waarschijnlijk aan één van de eerste ontginners van dit gebied in de 12e eeuw, de familie Van der “Cuul”. Een belangrijk onderdeel van het ruilverkavelingsplan was de modernisering van de waterhuishouding van de Lopikerwaard. Hierbij kwamen de oude gemalen van de polders Rozendaal, Hoenkoop c.a., Vlist Oostzijde en Polsbroek c.a. en het boezemgemaal De Hoge Boezem achter Haastrecht te vervallen. Het betrokken bemalingsgebied heeft een oppervlakte van 3.300 hectare. Met twee andere nieuwe gemalen, De Pleyt en De Hoekse Molen, langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel (GHK) en het nieuwe gemaal De Koekoek aan de Lek moest het waterbezwaar van de gehele Lopikerwaard afgevoerd worden. Via een inlaatwerk in het gemaal kan op natuurlijke wijze water worden ingelaten. Naast de bemaling van (een deel van) de Lopikerwaard heeft het gemaal ook een functie in de wateraanvoer naar Midden-West-Nederland in droge perioden. Water wordt dan ingelaten uit de Lek, stroomt door de Lopikerwaard met behulp van het opvoergemaal ’t Hazepad en wordt vervolgens door gemaal De Keulevaart uitgemalen op de GHK. Daarna wordt het naar Midden- West-Nederland getransporteerd.
Het gemaal is uitgerust met twee elektrisch aangedreven verticale gesloten schroefpompen. In geval van stroomuitval kan één pomp met een dieselaggregaat met een vermogen van 250 kVA aangedreven worden.
In 2012 is het gemaal in- en uiwtendig gerenoveerd, waarbij de elektrische aansturing van de installatie geheel werd vervangen.

Situatie
De wateraanvoer naar het gemaal loopt via de -verbrede- Lange Vliet. Geloosd wordt via stalen persbuizen direct achter de pompen en vervolgens met betonnen perskokers en een gedeeltelijk overkluisd uitstroomhoofd tussen de Provinciale weg N 328 en de Gekanaliseerde Hollandse Ijssel. Een stroombreker- en stroomverdelings constructie zorgt ervoor dat de scheepvaart geen hinderlijke dwarsstromen ondervindt. Tussen de perskokers en het uitstroomhoofd bevindt zich een kleppen- en schuivenhoofd met terugslagkleppen en elektrisch bedienbare noodschuiven. Bedrijfsvoering De pompen werken volautomatisch door middel van niveauregeling, gekoppeld aan het binnenwaterpeil.

 
Kaart:

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats van het gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Status
Monumentenstatus
Huidig opvoerwerktuig
Oorspronkelijk opvoerwerktuig
Huidige aandrijving
 
Oorspronkelijke aandrijving
Stichtingsjaar

Uitgebreid zoeken in de database