De Antagonist

Adres
Stompwijkseweg 11
2266 GC Leidschendam

Eigenaar
Stichting
Stichtingsjaar
1882

Status
Werkende staat

Functie

Poldergemaal
Bemalinggebied
Starrevaart en Damhouder Polder

lozend op

Stompwijkse Vaart

Totaal capaciteit
57 m³/minuut
Ontwerper
J. Goldberg &zn.

Monumentenstatus
Rijk

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE Motor
Stoom
Pomp
Centrifugaalpomp

HUIDIGE INSTALLATIEMotor
Diesel
Pomp
Centrifugaalpomp
Capaciteit
57 m³/minuut
Opvoerhoogte
4.6 meter

Het gemaal De Antagonist (=Tegenstrever) is in 1882 als stoomgemaal gesticht naar ontwerp van ingenieur J. Goldberg, ter vervanging van een drietal windmolens die tot dan toe de bemaling van de Gecombineerde Starrevaart- en Damhouderpolder verzorgden. Lozing vond plaats op de Vliet.
Het gemaal was oorspronkelijk uitgerust met een door de IJzergieterij De Prins van Oranje vervaardigde stoommachine, waarmee een centrifugaalpomp werd aangedreven met een capaciteit van circa 50 m3 per minuut bij een opvoerhoogte van 4,1 meter.
In 1930 is de stoomaandrijving vervangen door een horizontale ééncylinder Crossley dieselmotor type 0-126 met een vermogen van 126 pk. Deze motor drijft een centrifugaalpomp aan met een capaciteit van 57 m3/min. bij een opvoerhoogte van 4,60 m. De stoomketel werd daarbij gehandhaafd en omgebouwd tot olietank.
Sinds de ingebruikname van een nieuw automatisch werkend gemaal in 1998 is De Antagonist buiten gebruik. Het eenvoudige gemaalgebouw is opgetrokken in een voor die tijd gebruikelijke neostijl in roodbruine baksteen met smalle gele speklagen. Naast het gebouw bevindt zich nog het fundament van de in de jaren ’50 van de vorige eeuw afgebroken gemetselde schoorsteen. Eind 2012 is het gemaal door het Hoogheemraadschap van Rijnland overgedragen aan de stichting STIBOM, dat het museaal behoud van het gemaal en de installaties als doelstelling heeft. In 2013-2014 is het gemaalgebouw geheel gerestaureerd.terug

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats v/h gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Monumentenstatus
Status
Huidig
opvoerwerktuig
Oorspronkelijk
opvoerwerktuig
Huidige
aandrijving
Oorspronkelijke
aandrijving
Stichtingsjaar