De Nederlandse Gemalenstichting

Reinier Blok

Reinier Blok Krimpen a/d IJssel


Adres
Breekade 2
2924 AB Krimpen a/d IJssel

Eigenaar
Particulier

website gemaal
Stichtingsjaar
1868

Status
Niet werkend

Functie
Poldergemaal
Bemalinggebied
Voormalige Polders den Hoek en Schuwacht

lozend op
Hollandsche Ijssel

Totaal capaciteit
237 m³/minuut
Ontwerper
J. Paul, Zevenhuizen (1878)

Monumentenstatus
Geen

 

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE


Motor
Stoom
Pomp
Scheprad
 

HUIDIGE INSTALLATIE


Motor
Geen

Pomp
Centrifugaalpomp
Centrifugaalpomp

Capaciteit
110 m³/minuut
127 m³/minuut

Opvoerhoogte
--

 

Het gemaal Reinier Blok is gesticht in 1868 en was het eerste werkende stoomgemaal in de Krimpenerwaard. Het gemaal is genoemd naar de toenmalige polderschout van de polders Schuwagt en Den Hoek, tevens burgemeester van Lekkerkerk. Het gemaal is gebouwd ter hoogte van de toenmalige Westerse Lekkerkerkse sluis en was een zogenoemd bovengemaal. Het gemaal loosde, via een kleine voorboezem, op de Lek en was uitgerust met twee schepraderen die aangedreven werden door een stoommachine van ijzergieterij “De Prins van Oranje” uit Den Haag.
Aanvankelijk werd de bemaling nog ondersteund door windmolens. Dit was echter een onbevredigende situatie, zodat in 1878 besloten werd de capaciteit van het gemaal te vergroten. Naar ontwerp van ingenieur J. Paul werden de schepraderen vervangen door twee Gwynnes centrifugaalpompen, met een capaciteit van respectievelijk 110 en 127 m3/min. De kleine pomp werd, via een riemoverbrenging, aangedreven door de bestaande stoommachine. De grote pomp werd rechtstreeks door een nieuwe grotere stoommachine aangedreven. Tevens werden vier nieuwe Cornwall stoomketels geplaatst. Hiervoor werd de oorspronkelijke machinekamer aanzienlijk uitgebreid. Het gebouw bestaat sindsdien uit drie geschakelde rechthoekige bouwvolumes met zadeldaken, in rondboog-eclectistische stijl.
In 1911 werd de stoomaandrijving vervangen door een grote en een kleine dieselmotor. De kleine dieselmotor werd in 1962 vervangen door een Industrie dieselmotor. In 1984 werd de grote dieselmotor door een nieuwe dieselmotor, fabrikaat Bolnes, vervangen, die op zijn beurt in 2001 vervangen werd door een tweedehands Mitsubishi S6B-MPTK dieselmotor uit 1984.
Nadat in 2003 het nieuwe, enige honderden meters verderop gebouwde, gemaal Johan Veurink in gebruik genomen werd, is het gemaal Reinier Blok buiten gebruik gesteld. Het wordt thans, met behoud van een deel van de mechanische installaties, verbouwd tot woonhuis.

 
Kaart:

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats van het gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Status
Monumentenstatus
Huidig opvoerwerktuig
Oorspronkelijk opvoerwerktuig
Huidige aandrijving
 
Oorspronkelijke aandrijving
Stichtingsjaar

Uitgebreid zoeken in de database