J.A. Beijerinck

Adres
Bermweg 15
2906 LA Capelle a/d IJssel

Eigenaar
Stichting
Stichtingsjaar
1869

Status
Werkende staat

Functie

Poldergemaal
Bemalinggebied
Polder Prins Alexander

lozend op

Onbekend

Totaal capaciteit
280 m³/minuut
Ontwerper
J.A. Beijerinck / W.J. Backer

Monumentenstatus
Geen

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE Motor
Stoom
Pomp
Vijzel

HUIDIGE INSTALLATIEMotor
Elektro
Elektro
Pomp
Centrifugaalpomp
Centrifugaalpomp
Capaciteit
140 m³/minuut
140 m³/minuut
Opvoerhoogte
--

Het in 1869 gebouwde gemaal is genoemd naar de ontwerper en tevens opsteller van het droogmakingsplan voor de Prins Alexanderpolder Jan Anne Beijerinck (1800-1874). Oorspronkelijk was het gemaal uitgerust met twee ijzeren vijzels, een toen onder de gegeven omstandigheden ongebruikelijke constructie. In 1872 en 1873 werden deze ijzeren vijzels vervangen door toentertijd gebruikelijke houten vijzels. De aandrijving vond plaats met behulp van een stoommachine fabrikaat H. Tilkin Mention & Cie te Longdoz (Luik). Vanwege de hoge onderhoudskosten werden de vijzels al in 1899 vervangen door centrifugaalpompen, aangedreven door een nieuwe stoommachine van de firma Ateliers du Midi te Charleroi. Om de nieuwe pompen te kunnen plaatsen moest het gebouw vrijwel tot op de fundatie worden afgebroken. Het gebouw werd daarna in gewijzigde vorm maar in dezelfde stijl weer opgebouwd.

In 1927 kreeg het gemaal twee nieuwe centrifugaalpompen, fabrikaat Stork met een capaciteit van 120 m3/min. Gelijktijdig werd de stoomaandrijving vervangen door aandrijving met elektromotoren, fabrikaat Smit Slikkerveer type DMS 11032 met een vermogen van 90 kW. De motoren dreven tevens een gelijkstroomdynamo aan. De bediening vond plaats met behulp van oliebadschakelaars. De installatie is in deze vorm nog aanwezig.

Na de ingebruikname van het nieuwe in capaciteit vergrote gemaal P.D. Kley in 1991 heeft het gemaal Beyerinck een reserve/stand-by functie gekregen.terug

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats v/h gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Monumentenstatus
Status
Huidig
opvoerwerktuig
Oorspronkelijk
opvoerwerktuig
Huidige
aandrijving
Oorspronkelijke
aandrijving
Stichtingsjaar