De Nederlandse Gemalenstichting

De Drieban

De Drieban Venhuizen


Adres
Zuiderdijk 7
1606 ME Venhuizen

Eigenaar
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Stichtingsjaar
1966

Status
In bedrijf

Functie
Poldergemaal
Bemalinggebied
De Drieban

lozend op
IJsselmeer

Totaal capaciteit
330 m³/minuut
Ontwerper
Tauw / H. Postel

Monumentenstatus
Geen

Heeft u een foto?
Of andere aanvullende informatie? We ontvangen het graag.
 

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE


Motor
Diesel
Pomp
Schroefcentrifugaal beton slh.
 

HUIDIGE INSTALLATIE


Motor
Elektro
Elektro

Pomp
Schroefcentrifugaal beton slh.
Schroefcentrifugaal beton slh.

Capaciteit
165 m³/minuut
165 m³/minuut

Opvoerhoogte
--

 

Stichting en installatie
Het poldergemaal De Drieban werd gesticht in 1966 naar ontwerp van Tauw en de daar werkzame architect H. Postel. Het is is uitgerust met twee schroefcentrifugaalpompen met betonnen slakkenhuizen, die oorspronkelijk via haakse Tacke tandwielkasten werden aangedreven door twee dieselmotoren van De Industrie, type 4D41, met een vermogen van 130 pk. Het gemaal had daarmee een capaciteit van 130 m3 per minuut per pomp. Omstreeks 2001 werd één van de motoren vervangen door een elektromotor. In 2010 werd een grote renovatie van het gemaal uitgevoerd, waarbij beide aandrijvingen vervangen werden door elektromotoren. Het gemaal heeft sinds de renovatie een capaciteit van 2x 165 m3 per minuut.   

Situering en ensemble
De Drieban bemaalt de gelijknamige polder en laat uit op het Ijsselmeer. Naast het gemaal ligt een in dezelfde architectuur opgetrokken dienstwoning. Het complex is landelijk gelegen aan de rand van het buurtschap Oostergouw bij Venhuizen. Even verderop aan de dijk ligt het voormalige gemaal Grootslag 2.

Gebouw
Het gebouw bestaat uit twee lagen met een plat dak opgetrokken vanaf een rechthoekige plattegrond. De functionele indeling omvat een kelder voor de pompen en een bovenbouw voor de machineruimte met aan de voorzijde een ingebouwde dienstruimte en toegangsportaal. Op de betonnen onderbouw zijn betonnen portalen geplaatst met kolommen in de kopgevels. Deze kopgevels zijn opgetrokken in metselwerk en hebben een tamelijk gesloten karakter. De lange gevels zijn daarentegen door de invulling met puien meer open. De later geplaatste voorgevelpui is tamelijk gesloten, waardoor de herkenbare doorkijk vanaf de dijk wordt verstoord.

 
Kaart:

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats van het gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Status
Monumentenstatus
Huidig opvoerwerktuig
Oorspronkelijk opvoerwerktuig
Huidige aandrijving
 
Oorspronkelijke aandrijving
Stichtingsjaar

Uitgebreid zoeken in de database