Tripgemaal

Adres
Hooivaartsweg 14
8457 EE Gersloot

Eigenaar
Particulier
Stichtingsjaar
1876

Status
Niet werkend

Functie

Poldergemaal
Bemalinggebied
4e en 5e veendistrict

lozend op

Heafeart

Totaal capaciteit
0 m³/minuut
Ontwerper
B.J. Overwijk / W.C. & K. de Wit

Monumentenstatus
Rijk

Heeft u een foto?
Of andere aanvullende informatie? We ontvangen het graag.

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE Motor
Stoom
Pomp
Vijzel

HUIDIGE INSTALLATIEMotor
Elektro
Elektro
Pomp
Centrifugaalpomp
Centrifugaalpomp
Capaciteit
0 m³/minuut
Opvoerhoogte
--

In 1852 werd begonnen met de droogmaking van de polder "het zesde en zevende veendistrict" en in 1875 viel de polder droog. Daarna werd in 1876 het Tripgemaal gesticht, vernoemd naar de eerste machinist Jan Trip. Het gemaal werd ontworpen door W.C. & K. de Wit en had een stoomaangedreven vijzel met een capaciteit van 80 m3/minuut. Wegens de voortgaande vervening werd het gemaal al in 1884 uitgebreid met een tweede stoommachine, fabr. Corliss, welke een centrifugaalpomp met een capaciteit van 100 m3/minuut aandreef. Deze tweede machine verving zes windwatermolens. 
In 1905 werd de oudste van de twee installaties vernieuwd en vervangen door een Winterthur zuiggasmotor, welke was gekoppeld aan een Louis Smulders centrifugaalpomp. In 1921 werd de stoommachine uit 1884 vervangen door een 130 pk sterke Brons dieselmotor. In 1932 werden beide motoren vervangen door elektromotoren, die werden gekoppeld aan de bestaande centrifugaalpomp en aan een nieuwe schroefpomp, met een capaciteit van respectievelijk 130 en 160 m3 / minuut. 
In 1976 werd het gemaal in het kader van een ruilverkaveling buiten bedrijf gesteld, waarna de elektromotoren en vermoedelijk de schroefpomp werden verwijderd. De oude centrifugaalpomp bleef voor zover bekend gehandhaafd. Aan het begin van de 21e eeuw werden twee elektromotoren, een schakelinrichting, een tweede centrifugaalpomp en een vacuuminstallatie museaal herplaatst; deze waren afkomstig uit een gesloopt gemaal in Noord-Holland.terug

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats v/h gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Monumentenstatus
Status
Huidig
opvoerwerktuig
Oorspronkelijk
opvoerwerktuig
Huidige
aandrijving
Oorspronkelijke
aandrijving
Stichtingsjaar