De Nederlandse Gemalenstichting

Aalkeet-Binnenpolder

Aalkeet-Binnenpolder Vlaardingen


Adres
Zuid-Buurt 24
3132 KB Vlaardingen

Eigenaar
Hoogheemraadschap van Delfland
Stichtingsjaar
1882

Status
Niet werkend

Functie
Poldergemaal
Bemalinggebied
Aalkeet-Binnenpolder

lozend op
Zuidbuurt / Boonervliet

Totaal capaciteit
45 m³/minuut
Ontwerper
T. van der Doll (1882), L. Bekkering (1931)

Monumentenstatus
Geen

 

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE


Motor
Stoom
Pomp
Scheprad
 

HUIDIGE INSTALLATIE


Motor
Diesel

Pomp
Vijzel

Capaciteit
45 m³/minuut

Opvoerhoogte
--

 

Stichting en installatie
Het gemaal van de Aalkeet-Binnenpolder is gesticht in 1882 naar ontwerp van T. van der Doll op de plaats van de uit 1809 stammende Dammolen. Het gemaal was uitgerust met een stoommachine en een scheprad in de voormalige molenloop. In 1931 is het gemoderniseerd naar ontwerp nvan het ingenieursbureau voor polderbemalingen L. Bekkering 's-Gravenhage, waarbij de stoommachine werd vervangen door een Ruston & Hornsby ééncilinder horizontale ruwoliemotor van 38 pk. Deze werd geplaatst in de machinekamer. Het ketelhuis is bij de dienstwoning betrokken. Het scheprad werd tegelijkertijd vervangen door een stalen vijzel op dezelfde plaats. Het gemaal kreeg hiermee een capaciteit van 45 m3 per minuut. Aan het einde van de 20e eeuw is de bij de Rustonmotor behorende persluchtcilinder vervangen. Het gemaal verkeert thans niet meer in werkende staat.

Situatie en ensemble
Aalkeet-Binnenpolder bemaalde de gelijknamige polder en liet uit op het boezemwater van de Zuidbuurt, dat uitkomt op de Boonervliet. Zowel de in- als uitlaat van het gemaal zijn dichrgezet, maar daarbij zijn persleidingen van respectievelijk 50 en 30 cm geplaatst, zodat het technisch nog mogelijk is om water te verzetten. Het gemaal is vervangen door een nieuw geprefabriceerd gemaal, dat zich er vlak naast bevindt. Daar tegenover bevindt zich aan de andere kant van de dijk het nieuwe gemaal van de Aalkeet-Buitenpolder. Deze polders staan via een sluisje met elkaar in verbinding. Het gemaal is voorzien van een dienstwoning.

Gebouw
Het gebouw is opgericht op een rechthoekige plattegrond in één bouwlaag met een kap. De aanbouw aan één zijde, eveneens bestaande uit één laag, heeft een plat dak. In de hoofdruimte is de machine ondergebracht. Het gebouw is opgetrokken in metselwerk dat later is gestukadoord. Het dak is belegd met oud-Hollandse pannen, blauw gesmoord, en aan alle vier de zijden hellend. Ook de aanbouw is opgetrokken in metselwerk en gestukadoord. Twee vensters zijn voorzien van ijzeren ramen terwijl de overige kozijnen en ramen zijn uitgevoerd in hout. De meeste zijn niet origineel. Door de opbouw van de beide massa's is het gebouw nog enigszins als gemaal herkenbaar. Het is opgezet volgens de in deel 1 ontwikkelde typologie voor stoomgemalen (type 2). De architectuur is niet bijzonder en hier en daar tamelijk aangetast.

Waardestelling
Het gemaal Aalkeet-Binnenpolder is voor de bemalingsgeschiedenis van belang als voorbeeld van een poldergemaal met een dieselaangedreven vijzel. Hoewel niet van oorsprong tot het gemaal behorend, is de vroege installatie zeer gaaf bewaard en waardevol. De waarde van het gemaal wordt bevorderd door het ensemble van nieuwere gemalen, sluis en dienstwoning.

 
Kaart:

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats van het gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Status
Monumentenstatus
Huidig opvoerwerktuig
Oorspronkelijk opvoerwerktuig
Huidige aandrijving
 
Oorspronkelijke aandrijving
Stichtingsjaar

Uitgebreid zoeken in de database